Goedkoper online

Eiwit supplementen

Whey Isolaat

Soja Eiwit

 

Voedingsstoffen en gezonde voeding

Voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij de opbouw en reparatie van het lichaam. Elke voedingsstof heeft een rol, maar ze werken ook samen.

Ook zorgen voedingsstoffen voor energie, en regelen ze belangrijke processen die in het lichaam plaatsvinden.

 

Vetten, koolhydraten en eiwitten worden ook wel macro voedingsstoffen genoemd. Deze voedingsstoffen heb je het meeste nodig. Vitamines en mineralen worden micro voedingsstoffen genoemd, deze heb je minder nodig, maar zijn daardoor niet minder belangrijk!

 

Macro voedingsstoffen en dan met name eiwitten zijn heel belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je spieren, organen, hormonen en enzymen in je bloed. Voldoende eiwtten zijn enorm belangrijk, voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kinderen groeien immers hard en hebben daardoor voldoende bouwstoffen nodig. Ook volwassen hebben voldoende eiwitten nodig. Je lichaam is zichzelf continu aan het repareren. Je huid, haar en nagels groeien altijd van binnenuit, maar ook je spieren en organen worden steeds gerepareerd. Wanneer je veel sport heb je meer eiwitten nodig want dan ben je extra spierweefsel aan het ontwikkelen. Ook zorgt sporten voor kleine scheurtjes in je spieren, waardoor deze ook weer gemaakt moeten worden. Let daarom op je eiwitinname, al komt een tekort zelden voor in Nederland. Wel kan het zo zijn dat je geen vooruitgang boekt met sporten omdat je de macro voedingsstoffen

Niet in de juiste verhouding binnen krijgt.

 

Vitamines en mineralen

In de eerste helft van de twintigste eeuw zijn de vitamines ontdekt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid en zeker voor de weerstand. Vitamines en mineralen hebben veel overeenkomsten, beiden zijn onmisbaar bij de processen die in het lichaam plaatsvinden. Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Dat is met vitamines het zelfde. Mineralen heeft het lichaam meer nodig dan spoorelementen.

Spoorelementen zijn onder andere : zink, koper, seleen, kobalt en jodium.

Mineralen zijn onder andere: calcium en ijzer.

 

Vitamines zijn nodig voor een normale groei, ze leveren geen energie zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Vitamine K, die in de darm wordt aangemaakt, plus vitamine A en D maakt het lichaam wel zelf aan. Laatst genoemden worden aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Vet oplosbare vitamines: vitamine B12, biotine, vitamine B6, vitamine C, foliumzuur, thiamine B1, riboflavine B2 en pantotheen B5.

 

Te kort aan voedingsstoffen

Er bestaat een grote kans dat je ondervoed raakt als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Ook heb je bij een tekort aan voedingsstoffen kans op diabetes, plus hart- en vaat ziekten.

Bij een te veel van dit alles heb je kans op overgewicht. Een teken van ondervoeding is dat je droge ogen krijgt, plus dat je gevoelig raakt voor ontstekingen. Verminderde eetlust, diarree en haaruitval, ontwikkelingsproblemen en groei problemen. Bij mensen die overvoed zijn komen ook hart en vaat problemen en diabetes, tevens gebrek aan energie. Het is daarom van belang om de juiste hoeveelheden binnen te krijgen, en met de juiste vitamines er in.

 

Vet is nodig voor de aanmaak van testosteron, oestrogeen. En omega 3 vetzuren zijn belangrijk dat zit onder andere in vette vis, lijnzaad en algenolie. Eiwit levert calorieën en aminozuren.

 

Eiwitten zit in vlees, vis, melk, kaas en natuurlijk in eieren. Koolhydraten zitten vooral in brood, aardappels, rijst, erwten en bonen plus in melk, macaroni fruit en snoep plus koekjes. En niet te vergeten ook heel veel in chips. Koolhydraten worden veranderd in je darmen, in de vorm van suikers en zetmeel, en dat verandert dan weer in glucose. Vitamine C zit in groente en fruit.

 

Vitamine B11 en C zitten in brood, graan producten en aardappelen. Vitamine A, D en B in vlees, vlees vervangers, vis, peulvruchten zuivel en noten. Bereidingsvetten zitten in vitamine A, B11, D en E.

 

Gezonde recepten met koolhydraten, eiwitten en vetten.

 

Koolhydraatrijke pannenkoeken.

Tagliatelle met koolraap, makreel en pesto.

Broodje makreel.

Nasi met kip, ei en groenten

Thaise kip cashew met kipfilet, cashewnoten, paprika, rijst en lente uitjes.

Daarbij een saus van oestersaus, soyasaus, zoete ketjap en vissaus.

Een pizza omelet.

Havermoutpap.

Bananenbrood.

 

Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend, het is een waardevol bezit. Alles hangt af van hoe we ons voelen. Voelen we ons goed dan kunnen we dagelijks functioneren, bijvoorbeeld op het werk, in ons gezin en van onze hobby genieten. Plus op vakantie kunnen gaan. Voelen we ons niet goed dan breken er moeilijke tijden aan. Want we hebben een verantwoordelijkheid te dragen voor ons gezin. We kunnen daar zelf veel aan doen, regelmatig op controle gaan bij een arts kunnen eventuele aandoeningen op tijd opgespoord worden.